Fakta

Här hittar du fakta om våra produkter, Odörfällan, Nollnitrat och Cli-Dor.

Nollnitrat


Nollnitrat har den egenskapen att det kan minska nitrathalten i salt- och sötvatten till naturlig nivå, utan att man man behöver använda sig av tekniskt komplicerad reaktorteknik.

Produkten kallas för zeolit och är av vulkaniskt ursprung. Detta mineral bildades för flera hundra miljoner år sedan när askan från vulkanutbrott hamnade i alkaliska saltvattensjöar. Zeolitmaterialets största fördel är att det är extremt poröst. 

Storleken på porerna är mellan 0,01 till 0,001 mm och är homogent fördelat i hela stenen. Det är dessa små porer som gör att zeoliten är mycket lämplig som underlag för aeroba och anaeroba bakterier. Nollnitrat har endast krossats till lämplig granulatstorlek (5-15 mm), tvättats och därefter torkats. Zeoliten är inte manipulerad på något vis. Notera att lavasten och levande sten inte alls har så små och så många porer som zeolit.

Nollnitrat i akvarievatten börjar med att minska ammoniumhalten på fysikalisk väg. Detta sker genom att ammoniumjonerna adsorberas i de yttre delarna av granulatet. När tillräckligt med ammonium har ackumulerats börjar aeroba bakterier att oxidera ammoniumet till nitrit och nitrat. 

Senare reduceras nitratet i de inre delarna med hjälp av anaeroba svavel och kolkrävande bakterier till kvävgas. Detta innebär att hela kedjan av de näringsrika kväveföreningarna minskar; från ammonium, ammoniak, nitrit till nitrat. Slutresultatet blir den näringslösa kvävgasen, som måste vädras ur vattenmassan med hjälp av stark ytvattencirkulation. 

Snabb minskning av nitrathalten kan innebära stress för både djur och alger. Vi rekommenderar därför att inte ansluta filtret till någon reaktor om man börjar använda Nollnitrat från höga nivåer (50mg/l). Det räcker med att hänga filtret någonstans i vattensystemet med måttlig cirkulation (ca 1000l/tim) och i skugga så att djuren hinner anpassa sig till den bättre vattenkvalitén.

Filtrets originalförpackning skall användas och skall inte ligga emot något för att inte minska adsorptionsytan.

Pris: 149 kr. inkl. moms och frakt.

Gör så här!
Se Diagramet
Skriv ut produktblad

Cli-Dor


Cli-Dor innehåller naturligt mineral, Zeolit. Mineralen har en unik förmåga att absorbera och den adsorberar en mängd olika ämnen som förekommer i luft och vatten.

Påsarna som omger mineralet är tillverkade av bomull och träasken är endast limmad. Omslagsplasten förångas vid förbränning. 

Bruksanvisning: 
Placera en eller två i exempelvis kylskåpet. 
Cli-Dor kommer att neutralisera lukt från lök, ost och korv med mera.

Cli-Dor är omladdningsbar. Beroende på belastning varar Cli-Dor i två till fyra veckor. Cli-Dor laddas enkelt om genom uppvärmning i solen en varm dag eller på eftervärme i ugnen. Eller i micron max två minuter på 600 W, på elementet eller annan varm plats. 

OBS! Var försiktig med tanke på brandfaran. 70 grader räcker mer än väl.

Pris: 149 kr. inkl. moms och frakt.
   
   

© Zeosand har produkter som förbättrar miljön, både ute och inne.